Policija

_ — 572 Кредит за проналанаће криваца

"Да би Ола Ги ји органи потпуно одговорили своме позиву, потребно је, да, поред умешности, вредности и воље за рад, располажу и материјалним средствима, која о им потребна за про= налазак криваца. _

Тих материјалних средстава, слободно се може тврдити, наша "полиција нема на расположењу.

Истина, буџетом министар. унутар. дела, предвиђена је извесна сума на поверљиве цељи: али та се сума троши на друге _ потребе, и од ње се, врло ретко, одвоји по нешто, и то с тешком муком, и стави се на расположење иследној полицијској вкасти. Али, док се процедура око одобрења иове мале сумице сврши, дотле се погубе и униште трагови, по којима би кривац могао бити лако пронађен, да се средстава одмах на расположењу имало, и, онда се дешава то, да се одобрена сума потроши, а кривац се не пронађе! Услед ове појаве, надлежни губе веру у полицијске органе и њихову способност, па, одмахујући руком, кад им се затражи поновно одобрење и новац за сличну сврху, одговарају: „па и пре је дат новац за сличну ствар, а кривац није пронађен! Ман-те се, Бога вам!“ -

Кад би се надлежни упустили у тражење узрока неуспеху полицијских органа, у наведеним случајевима, они би се уверили, да за неуспех нису Криви полицијски органи, већ немање средстава материјалних, Која су неминовна потреба у почетку сваке важније истраге по делу Каквог шежег злочина — убиства, разбојништва, ит.д. — а поред тога и гломазна администрација и испуњавање разних форми, док се добије нека сумица из Министарства унутрашњих дела за наведену сврху.

Сматрамо да није потребно доказивати, да су у истрази орз рад и коришћење првих момената, битни услови за успех истраге. Промаше ли се.и пропусте они, ствар је пропала! Отуда се није __ни чудити, што доцније, ни материјална средства, ни вештина и заузимљивост иследника, не могу да доведу до жељеног резултата.

Београдска полиција стоји у погледу материјалних средстава за проналазак и хватање криваца, како тако. Њој је близу и министарство, а сем тога, она прима извесну суму новаца на ову сврху сваког месеца; али окружна и среска начелства, у овом погледу, стоје много горе.