Policija

= 576 графске извештаје о дневном кретању послова дотичних надлештава, а наше Министарство до сада се није сетило, да се свако дневно извештава о стању, у коме се у земљи налази најдрагоценија имовина и појединца и државе — слобода личности.

Министарство је томе поклањало пажњу своју само у појединачним случајевима и једино по жалбама заинтересованих лица и задовољавало се само евентуалним кажњавањем одговорних чиновника или остављањем акта у архиву.

Неколико повремених расписа, којима се полицијско чиновништво опомињало на брже вођење истрага у случајевима притвора, то је све, што је наше Министарство у томе правцу предузело; а то је колико и ништа, јер је добро позната судбина свију расписа, чије се извршење никада и ничим не контролише.

Према томе крајње је време, да се овоме питању поклони онолика пажња, колику оно по својој великој важности заслужује те да се предузму мере, које би:

-1, нагониле полицијске органе у земљи, да најскрупулозније чувају слободу личности својих суграђана и да у случаје-

- вима неопходног притвора буду што енергичнији, како би грађани у тим случајевима бивали најбрже предавани судској правди која има да рече последњу реч о кривици или невиности њиховој; и _ –

2, давале могућности Министарству Полиције да у свако доба зна бројно стање лица лишених слободе у сваком срезу и окружној вароши посебно и у целој земљи укупно, и да будеу стању контролисати брзину у раду по тим предметима.

Да би сеово могло остварити, неопходно би било потребно

" одмах издати једно опште упутство свима полицијским властима, по коме би оне редовно свакога дана или бар сваке недеље једанпут биле дужне, телеграфски или поштом, подносити Министарству извештаје о бројном стању лица лишених слободе. -

Из тих извештаја требало би да се може видети: "бројно стање таквих лица, њихова имена, занимање, поданство, године старости, њихова кривица и нарочито, време од када су лишени слободе. | -

У тим извештајима такође би се морале изложити и све измене тога стања, које би се десиле последњег дана са излагањем узрока тих промена.

Један предлог формулара за те извештаје требало би разаслати свима полицијским властима штампане у довољном броју.