Policija

— 574 —

На тај би се начин одговорило овој прешној потреби и Централна Полицијска Управа била би тада у стању у свако доба знати тачно стање, у ком се слобода личности у земљи налази; имала би поуздане податке за оцену вредноће и преда-. ности послу свију полицијских органа, а по потреби могла би и сама, по сопственој иницијативи, не чекајући на жалбе заинтересованих, предузимати потребне мере за брзу заштиту те слободе.

А да би се од тих извештаја добили напред жељени резултати, да би се они у Министарству стално и смишљено контролисали и проучавали, а да не би остали празна залудница, неопходно је потребно да се за њихово сређивање и рад са њима одреди један од секретара Министарства, коме“би се тада имали такође у истом циљу предати и месечни прегледи радова, које шаљу сва полицијска надлештва на крају свакога месеца Министарству. Е

Тај би контролор — секретар из тих дневних и месечних извештаја састављао месечно, а по потреби и ванредно прегледе за самога господина Министра, који би тим начином у сваком моменту могао имати тачну. слику свију полицијских послова у земљи.

А колико је то Поло оно и корисно за поправке погрешака. у садашњости толико и за реформе у будућности не треба нарочито да истичемо.

Износећи овај предлог надамо се, да ће он наћи оправданога пријема код надлежних, као што су већ неки умесни предлози до сада изнети преко овога цењеног Листа били те похвалне

судбине. АИ.

ПОЛИЦИЈА ; 37