Policija

550

Треба пи жандарме одмах по пријему употребити на службуг

Чл. 42 Уредбе о формацији, наоружању, оделу, спреми, дужности и настави жандарма регулисао је ово питање.

Тај члан гласи:

„УКандарм се неће употребљавити на службу док не сврши рекрутску школу. Настава у рекрутској школи биће из страних и других војних прописа, које одреди војни министар, а тако исто и из полицијске службе, коју одреди министар унутражњих дела.

Наставу руководе командири, а за полицијску службу одређиваће по потреби начелство и управа вароши Београда нарочитог полицијског чиновника.

По свршеној рекрутској школи, испитују се рекрути у при– суству начелника окружног или управитеља вароши Београда и командира. Ко добије недовољну оцену отпушта се из жандармерије'“ Погрешно би било из овога извести, да се код нас жандарми заиста не употребљавају на службу одмах после пријема.

До сада је био најобичнији случај да се ноћни стражари, па. и жандарми, пошљу у кварт на службу одмах после пријема, или после неколико дана.

Они су у кварту примљени као органи, којима се одмах поверава самостална служба, без обзира на то, што су рекрути и почетници, јер се овамо шаљу на место других ВОЈНИКА, који су већ имали своју одређену службу. у

"О рекрутској школи, о полагању испита, ио свима другим предвиђеним одредбама нема за садани говора у практичној примени у нас, јер и ова жандармеријска школа — курсеви, која по– "стоји од пре кратког времена, а о којој ћемо у засебном чланку говорити, не прима само рекруте и нове војнике, већ и оне који су у служби од дуже времена.

Према томе с правом се може рећи, да се код нас прим= љени кандидати без икакве претходне обуке употребљавају на вршење полицијске службе.. |

Па не само да се о тој њиховој неспреми не води строга рачуна при употреби њиховој на рад, него се не води ни о томе рачуна, да ли ће им се поверити тежа или лакша служба. Зар мало имамо примера, да је на сред Теразија или у Кнез Миха-