Policija

____ ђе] —

иловој улици одређен на службу такав један рекрут, који по некад с муком може да погоди и име улице у којој врши службу.

Када се војник, код кога није процењена и проверена њетова интелигенција, код кога није утврђено ма и најмање познавање локалних прилика вароши, коме није дата још никаква практична поука и инструкција за службу, кад се, дакле, такав неискусни и недоучени војник употреби на самосталан рад, зар тада има чега чудноватог, кад он у својим службеним поступцима показује само грубе погрешке и неупутности које се бацају на терет целој полицијској струци. Шта може човек да очекује од једног таквога органаг Зар ће тај умети окончати најмањи сукоб или спречити најмањи догађај који се одиграва у њетовом рејону. Не, то је заиста једна очигледна погрешка и стална мана, која подједнако прати, како њихове непосредне војне старешине тако и њихове полицијске шефове, који их од првих примају и упућују на службу.

Може се заиста насупрот овоме иставити и један донекле оправдан разлог, што се за вршење службе осећа потреба у органима, и што се у великој оскудици за њима они упућују на рад. У колико је тај разлог специјално код нас оправдан, видеЋемо другом приликом у засебном чланку, а сада можемо рећи, да се и та потреба може избећи и да зато има више начина.

Али, да би се видело да ми досадашњом праксом не идемо трагом ни једне добро уређене полиције, изнећемо неколико података како се у томе питању код њих поступа.

Треба нам одмах напоменути, да и код њих нема неког једнообразног поступања у томе, али та одступања више долазе од разлике интелектуалног нивоа њихових кандидата при пријему у службу а не од чега другог.

У Берлину, где се код примљених кандидата за шуцмане тражи најмање 6 год. проведене службе у војсци, они се само 1 месец дана не употребљавају на службу, јер толико траје њихов рекрутски курс, а доцније се још 15 дана упућују у који кварт или капетанију, где се уз неког старог службеника поучавају практичној служби на улици.

___Без те претходне рекрутске спреме и без практичних упутстава, ниједан се не пушта на самостално вршење службе.

Како је у Берлину, тако је приближно и у свима осталим немачким полицијама. У Лондону се такође после 6 недеља непрекидног теоријског поучавања и показивања упућују на рад