Policija

—_ 900 —

Како да развијамо писменост у нашој жандармерији“

— Извештај Одењив. Суда и одговори на У стечај —

И на овај стечај као што смо очекивали стигао је велики број врло разборитих и умесних одговора. Због важности истакнуте теме ми овде износимо како извештај Оцењивачког Суда тако и одговоре прва два најбоље оцењена одговора.

Извештај Оцењивачког Суда гласи:

На позив Уредништва да оценимо одговоре жандарма на постављено питање у М стечају 15 броја „Полиције“: „Шта све треба предузети у нашој жандармерији, па да се за сразмерно кратко време постигну добри и успешни резултати у погледу развијања писмености и воље за читањем и радом код свих наших жандарма и ноћних стражара“ — прегледали смо 31 добивен одговор, па смо нашли: да је најбољи одговор дао поднаредник из Београда Свет. Жунић, те њему и треба доделити одређену, награду.

Нарочиту пак пажњу заслужује кратак али врло добар оДд= говор наредника из Пирота Станисава Илића; а одговори: наредника из Варварина Јована М. Вуловића, наредника из Чачка Војислава Костића, пнаредника из Забрежја Вукадина Луковића, пнаредника из Голупца Милана Данилсвића и каплара из Подгорца Гаје Ђ. Станковића, — садрже доста правилне погледе за развијање писмености међу жандармима и ноћним стражарима.

Напослетку, не можемо пропустити а дами овом приликом не похвалимо и све остале вредне жандарме, који се труде да размишљају о питањима која у стечајима „Полиција“ даје, и да с "пуно воље прилазе њиховом решавању. 5

22 септембар 1911 год. ___Оцењивачки суд:

Београд. М. К. Јовановић члан Управе Београда

Марко Новаковић полициј. комесар

Милутин Влајић пешад. капетан ! кл. Награђени одговор поднаредника Жунића гласи: На У-ти стечај у 15 броју „Полиције“ дајем следећи одговор: Постављено питање није проста ствар, јер слично питање данас третирају признати педагози и људи од науке, о томе, на