Policija

-— 594 —

6. длочиначки меншалитеш од проф. Д-р Грека, директора болнице за душевне болести у Кому; - 7. Истраживања научне полиције од Д-р Евгена Стокиса, судског лекара и приват. професора на универзитету у Лијежу;

8. Криминална антропологија и полиција од проф Д-р Салватшора Отоленгија из Рима;

9. Импошенција и полна неурастенија у односу на Крими– налштпет од Д-р права Таралиа из Аквиле (Абруца); :

10. Научна полиција од бриселског судије Ела

На овај конгрес влада је наша одредила као своје делегате г. г. Душана Алимпића инспект. мин. унутр. дела и шефа антроп.одељења и Александра Кузмановића секрет. мин. унутр. дела.

Предавачи о научној полицији, која ће тема највише интересовати наше делегате познати су као велики поборници дактилоскопског система. Из пера Д-р Стокиса ми доносимо у овоме броју његову једну расправу о користи дактилоскопије, коју (Еуредник нашега листа лично од њега добио.

Наши ће делегати дакле, имати још једном прилике да поред осталога чују о бриљатно корисним особинама овога система за полицију, о чему смо семи у своје време толико мучили да докажемо.

Часлунено одликовање једног ревносног спумбеника

Наредбом команданта ери од 23 августа тек. год. произведен је за дејствитељног каплара Никола Јовановић титуларни каплар крушевачког жандармског одреда са службом у Врњач= кој Бањи — га нарочито показану ревност у полицијској служби и за примерно владање Како у служби птако и ван исте. Каплар Јовановић је један од ретких службеника, који је својом савесношћу и преданошћу у послу успео да учини многе услуге по"лицијској власти. Он је само у овој години својом иницијативом и умешношћу пронашао неколико крађа скупоцених адиђара и других ствари од вредности, а пронашао их је под околностима које му могу да служе на част као полицијском органу.

| На служби при општини врњачкој вршењем своје службе успео је, помажући општинске органе, да свуда влада примеран ред.