Policija

__ 206 _

"_мити изјављујући да је он позван дужношћу као државни орган да послове врши, а не да ради за награду.

За овај пример похваљен је наредбом команданта 3, августа 1911 год.

Да је пак и ранијих година био такав исти види сеи по томе што је фебруара месеца 1907 год. одликован медаљом за војничке врлине. Маја месеца исте године добио је похвалницу командира крушевачког одреда за показану храброст и ревност при пушкарању са Арнаутима; 1908 год, унапређен је за титуларног каплара и марта месеца 1907 год. награђен са 60 дин. од среске скупштине среза љубићског за ревносну службу.

Слику овога изврсног службеника који служи од 1 маја 1901 год. доносимо у листу, са жељом да се на њега и његов рад угледају и остале његове колеге.

Полицијски чиновници

Чл. 9 устава и наши судови

Под горњим насловом у бр. 8 „Полиције“ од 15 априла 1911 год. а на страни 229 скренута је пажња, како су двојица полицијских чиновника осуђени због противузаконог лишења слободе, зато, што су за дело иступне природе притворили кривца несаслушана, па сутра дан пресудом, којом је кривац кажњен са три дана затвора, урачунали и време које је провео у затвору пре него што је саслушан.

Касациони суд нашао је да у таквој радњи стоји дело из 9 123 кривичног закона.

Да ови чиновници буду осуђени за дело из 5 123 казненог законика потребно је да се утврди, да су они намерно -и противзаконо осуђено лице лишили слободе.

Али, докле год буде важио 5 33 6. полицијске уредбе, која је поступак за извиђај и 8 иступа, дотле не може бити речи о противузаконом лишењу слободе, кад се испуне услови које овај пропис предвиђа, јер тај законски пропис изриком даје право полицијској власти, да може онога, о коме основану сумњу има да ће побећи, под затвор ставити, докле се његово дело не иследи и да се тај затвор има у казну урачунати.