Policija

— 605 —

— један полицијски пас. У Паризу се надају да ће ова предузета мера бити практична и целисходна. Слику овога сада већ прослављеног полицијског пса донећемо у другом наредном броју.

један интересантан случај за истражнике. — Пре извесног времена продао је један аустриски официр два крвна коња у Берлин, натовари их и возом пошље. Пратилац коња био је војник официрев. Дошав - у Дрезду, официр погоди шталу код једног фијакеристе у близини станице, истовари коње, да би се мало одморили, а сам оде у посету неким својим роЂацима. У штали су била још два коња фијакеристе, и свега још дваместазаофицирскекоње. Пред вече завади се војник са фијакеристом — газдом штале, и потуку се. У јутру нађу у штали мртвог војника и оба коња фијакеристова. Официрски коњи изгледали су нешто мало изнурени, али иначе потпуно здрави.

Полицијским увиђајем утврђено је: прво свађа, а за тим по трагу, да је војник излазио иу дворишту повраћао. Према свему изгледало је на први мах да је војник из освета отровао коње фијакериста па онда и себе.

Секцијом сеутврдило, даје војник умро услед тровања угљен диоксидом. Исто то утврдио је и марвени лекар код цркнутих

коња. Трагањем пронађе се једна рупа при дну зида у штали, која се продужавала испод земље у суседно двориште, и долазила је до ложионице — казана, једне фабрике. Како је тога дана била субота; то су ложачи

_набацали на ватру мокар угаљ,

да се не би ватра загасила. Услед непотпуног сагоревања развијао се угљен-диоксид у већој количини, и кроз пукотине ушао у шталу, чија су врата услед зиме била затворена. После овога ствар је била јасна. Војник је осетио да му није добро, пробудио се, излазио напоље, повраћао и понова се враћао и легао на патос, на

коме је и нађен мртав, не зна-

ући услед чега повраћа. Загонетно је било полицији само то: Зашто онда нису угинула и она два официрска коња!»

Марвени лекар је ово објаснио: Угљен диоксид је специфично тежи гас од ваздуха, и како је долазио одоздо он се распростирао само при дну штале, највише за 1 м. у висину. Официрски коњи нису зато угинули што су стајали, пошто Коњ неће да легне у шуђој штали Коју не познаје, често по неколико дана. Стојећи они су удисали горње слојеве — чист ваздух, међутим коњи фијакериста лежали су у свери угљен диоксида као и војник.

Др. М. В.