Policija

006 —

Бе ги ______

и ——

— Жандармеријској библиотеци поклонила је књижара Сретена Ђорђевића на 140 књига одабране садржине а Сриско Пољопривредно Друштво преко 30 књига економскога садржаја. Тако исто је г. Мих. Банковић учинио по-

клон у сликама у вредности до 50

дин. Управа читаонице је захвалила дародавцима а то чини у истој мери и наше уредништво, са жељом да се на њих угледају и други добри људи и установе.

— Управагр. Београда наредила је да се по квартовима воде квартовне књиге, како их је предложило уред= ништво нашег листа. Формулари се већ испуњавају од 2) прошлог месеца. Надамо се да ће полицијски чиновници у брзо увидети благодети ове потребне и практичне новине.

= Директор полицијске школе за дресирање паса у Изерлону, полицијски комесар Јуриш, известио је уредника нашег листа, да је у знак захвалности на лепом пријему ипроводу његових чиновника наредио, да се један пас нарочито дресира за нашу полицију и да нам се бесплатно уступи.

_ = Г. г. официри, подофицири и редови наше жандар. команде, појимајући жалосно материјално стање наших жандарма, прикупили су извесну суму новаца за што“ свечанију сахрану умрлог поднаредника Давида Крсмановића и грву помоћ његове ожалошћене фамилије, да не би оста= ла без хлеба, док јој се не одреди злехуда инвалидска потпора од 15 до 20 динара месечне.

= 11 и 12 септ. ове године одржан је седми полицијски дат== општа полицијска конференција — аустријских полицајаца у Грацу, где су расправљана многа питања из полиције. Било је неколико стотина полицајаца. Таква ће иста конференција бити у Немачкој у Елбингу у средини ок тобра тек. године.

— Због поскупљавања животних намирница, Сенат је у Хамбургу до– нео одлуку да се свима чиновницима. поред раније одобреног додатка од 100 марака за ову годину, свакоме чиновнику до 4000 марака плате одобри још 1)) марака; да се по 100 марака даду и неуказним чиновни– цима судске и других струка, и да припадајућу повишицу добију и пензионери. .

— Шеф лекара бечкога друштва за указивање прве помоћи на улици, држаће свакога понедељника у вече целога октобра месеца бесплатна предавања : о транспортирању болесника, о смрзавању. неговању болесника, о указивању прве- помоћи на. улици приликом порођаја и т. д.

= У Риму постоји у овоме месецу уз интернационалну изложбу соци– јалне хигијене и нарочита секција научне полиције свију европских земаља. = Буџет на издржавање бриселске полиције, повећан је ове године са 150.000 фр. ради побољшавања плата чиновницима. Полицијским чиновницима у Београду не дају ни најскром= нију суму на квартирину, која им је тако потребна.

= Полицијски чиновници бечке полиције приређују велику лутрију од 100.000 круна. Главни згодитак имје у 30.000 круна. Има 50)0 згодитака. Свака срећка стаје 1 круна.

— 4 септембра ове године држао јесавез полицијских комесара у Бланкенбергу (Белгији) свој конгрес који је трајао 2 дана и на коме су претресана многа по полицмју корисна питања.

= У целој Аустрији држе се сваке гедине по појединим покрајинама другарске коференције полицијских чиновника. Ове је године њих било: 21 августа у М. Острац; 28 августа у Осегу; и 24 септембра у Салцбургу и још на 4 места.