Policija

= 551 = сонал како виши тако и нижи мења се готово из основа са сва-= ком променом владе.

У осталом, ако би се данас штогод имало да пожели у корист бољег уређења престоничке полиције, узрок томе не би лежао у немању добрих наредаба или добре организације, већ у недостатку спремног особља, које би имало да се стара око примењивања ових наредаба.

Софија. Василије Недев.

Полицијске реформе.

Шо Кад је реч о материјалном елементу полицијске струке, казали смо у прошлом чланку, онда се ту разумеју полицијски органи и њихови помоћници. Као полицијске органе, у ужем смислу, узели - смо полицијске чиновнике, а као њихови помоћници долазе жандарми и општинске власти, без којих се не може ни замислити служба јавне безбедности и поретка. -

Како је сада у свима земљама главна тежња полиције да служи јавној безбедности, па се та намера и код нас опажа, то се реформа наше жандармерије мора у основи извести. За то. Влада што пре треба да донесе нов закон 0 жандармерији. Такви се гласови свуда чују. Наша дневна журналистика, у последње време, подиже с разлогом свој глас против данашње жандармерије, која ни у колико не одговара својем задатку.

Новим законом жандармерију треба ставити под власт министра полиције, како је то свуда у паметном свету. Досадашње двојство у командовању жандармеријом није згодно ни за старешине, које очекују заповести са две стране, врло често различне у поглецима на задатак својега ресора. За сад жандарми не могу бити прави органи реда, кад се њихов однос према војним чиновима мора да саобрази правилима војне субординације.

На овај начин избегло би се постављање старешина жандармеријских одреда из официра, који о новој служби знају то-

.

лико, колико и они, које они треба полицијски да васпитавају.

још мање“ би се овамо упућивали за старешине официри, за које не зна министар унутрашњих дела !