Policija

~~~

_ 552 —

Ако се хоће модерна жандармерија, онда треба одмах при. ступити изради таквог закона. Унапред Влада треба да буде начисто, да се то не да извести без новаца. Зато о томе треба припремити народне представнике, који често подижу свој глас, како нема довољно јавне безбедности, а она се не може извести само на хартији. Треба одрешити кесу, па тражити добру полицију. Немамо простора да цитирамо, како су награђени жандарми у уређеним земљама.

Наравно, треба завести и жандармеријску школу, али претходно обезбедити положај ових службеника, који имају и сувише деликатну и рискантну службу. Кад се осигурају добрим платама и пенсијом, може се тражити бољи избор кандидата с бољим квалификацијама, и онда ће несумњиво велики број трупних подофицира ступити у жандармерију.

Колико се сећам у Министарству унутрашњих дела постоји један израђени прејекат, те би г. министар унутрашњих дела могао приступити томе послу према израђеном пројекту. ~

Није само штампа која подиже свој глас за бољом жандармеријом, то се опажа и у народу. Народ не сматра више жандарме као сејмене и кабадахије власничке, него као своје заштитнике од неваљалих и злих људи. Зато се са свих страна чују захтеви за оснивањем пољске жандармерије, а она је за наш сељачки свет као насушни хлеб. Неће земљу ништа дискредитовати, што ће се буџет државни за жандармерију повећати. То ће напротив створити код страног света поверење и кредит.

У другом реду као помоћни органи полицијски у служби јавне безбедности то су општинске власти. На основу закона о општинама, општинске власти имају да се старају о јавној безбедности својих грађана. Та је безбедност по селима испод сваке критике. Нити општине имају своје ноћне чуваре, нити ови врше своју дужност као што треба, а већином се лиферују из редова, који би се могли наћи и под полицијским надзором. Кад је извр_ шено познато разбојништво над Галијаном на путу Марковац—<Свилајнац, у то време ноћни чувар општине марковачке спавао је пред судницом! Над њима нико не води надзор, довољно је да се „реде“ стражари, а где ће се они бавити, докле и на што ће пазити, ни сами они не знају. Зато је потребно што чешће вршити . ноћну ревизију по општинама. Срески начелници и полицијски писари имају дужност да сваких петнаест дана обилазе ноћу изненада општине, да би могли контролисати општинску полицију:

Т