Policija

0

Да виде, да ли су суднице стражом обезбеђене, да ли су „лица под полиције: им надзором“ у судници на преноћишту, да ли је патрола на свом месту исве друго, што доприноси заштити имовине грађана дотичне општине.

Но и пре новога закона о жандармерији садашња команда жандармерије могла би учинити што треба да се и са оваквим. материјалом дође до употребљивије жандармерије. Савесни и предани служби командири научиће своје жандарме да се тачно придржавају свих војних и полицијских наредаба и прописа. Нарочито жандарми треба добро да познају место, где се налазе са службом; околину: брда, потоке, појате, засебне удаљене куће, где се могу крити сумњиви људи; да упознају сумњиве људе и да пазе на њихово кретање; да упознају људе из свих редова граЂанства, а не да лутају по улицама, не знајући ни најобичнија лица, да ли су у њиховој улици; да знају све механе, гостионице и друге јавне локале.

Ако жандарми буду увек трезвени и разборити, ако не праве дугове, ако се уљудно понашају при вршењу своје дужности, можемо још бити и пало Она с таквом жандармеријом.

· ЧАК.

Наши полицијски ветерани

Јаков Туцаковић

Иако Србија, пре пола века, није била ни државно ни правно уређена онако, како је то било на Западу, ипак је она имала у редовима свога чиновништва људе, који су својом интелигенцијом и стручном спремом чинили част својој отаџбини.

Између тих људи пуна одлично место и пок. Јаков ту цаковић. И

Ко је само познавао пок. Туцаковића, чију слику доносимо, из ранијих, млађих година, казаће, да је то био човек даровит, пун духа и одлучан. И он је, као и чича Никола, био на видноме положају у државној служби у времену, кад се над Србијом беху витлали тешки и црни облаци. Године 1876 и 1877 пок. Туцаковић био је управник града Београда. То је један важан период времена, који у новијој историји српскога народа заузима видно

_ место, јер се тада водила крвава и очајна борба за ослобођење