Policija

132 =

У чл. 11 Уредбе унете су у опште атрибуције одељење јавне безбедности под в) старањео безбедности државе; и под. г) послови опште полиције. Међу тим то је једно исто, што редактори уредбе нажалост изгледа нису знали. Полиција безбедности државе спада по себи у првенствене задатке опште полиције.

Одељење јавне безбедности по Уредби има и „Истражни | одсек за контролу над истрагама и активним учешћима у борби _ против криминалитета“. Прва половина ове дефиниције не казује ништа довољно јасно. Реч „истраге“ ја сам погрешно ставив _ у свом раније пом. извештају г. Министру, па је она тако по| грешно унета и у Уредбу. У Француској овај се одсек зове _ Је соптбје де гесћегсћег, али то никако не значи неку контролу над истрагама већ контролу над радом гоњења и трагања за _ злочинцима. Управо то је у "Француској одсек, који преко својих органа активно врши судску полицију и природно контролише рад тих својих органа. Према овоме у фрази „истраге и активно учешће у борби против криминалитета“ "постоји један пнлеоназам. У опште узев сам назив „истражни одсек“ као к "реч „истраге“ у овом случају су незгодне због једног ужег значења, у коме се код нас најчешће употребљава реч истрага.

За одсек за заштиту деце при одељењу за јавну безбедност важи оно исто, што сам мало час рекао о одсеку за јавно " старање при управном одељењу. Ни тога одсека у Француској нема не само при дирекцији јавне сигурности него ни при једном другом одељењу. Има нешто слично томе при дирек· цији за јавно старање али као. резултат нарочитих и специ_ јалних закона, којих ми немамо. Мк Интересантно је, да је наша Уредба примила из уређења. француског министарства оно што не ваља, па то чак и потенцирала, а оно. што је било боље, то је изостављено. У закључку свога извештаја г. Министру ја сам навео, да целокупна. државна администрација у Француској, па према томе и Министарство Унутрашњих Дела, у велико пате од два недуга: бирократизма и јаке централизације. По речима Вегћв!ету-а фонкционализам у току последних година развио се у Француској · до злоупотребе, јер она има на 800.000 разних цивилних служ" „беника, који стају 600,000.000 франака годишње. Овом нашом

+ Вепћвету: Ттапе бетемате де дгон ад пагани р. 19.

,