Policija

= 164 —

Пиу-дицу у казвеним заводима у Немачкој. — Познати инструктор јапанског начина одбране немачки инспектор Ерих Ран, држао је прошлога месеца испит над својим ученицима — стражарима казненог завода у Плецензеу пред прелставницима Министарства Правде и разним државним тужноцима и иследнидима ближе и даље сколине. На испиту је на најочигледнији начин доказано, како су стражари употребљавајући џиу-џицу у стању да се одбране од свакога изненадног нападаја осуђеника. Том је приликом одлучено да инспектор Ран држи курсеве и по свима осталим казненим заводима у Немачкој, као што је са успехом држао и код чиновника криминалне полиције у више великих вароши.

За шта св све могу ибкористити отисди прстију. — У Данској се последњих дана у јавности много третира један случај истраге за родитељем једнога новорођенчета. Баш због тога, што су њихови закони врло строги у обавезама које се намећу очевима ради издржавања порода, опште је интересовање света, да ли ће се доказати да је отац детету, кога мајка означава а који то категорички пориче.

један тамошњи инспектор полиције и познати експерт за

идентификације помоћу дактилоскопије ради сада на томе, да поређењем отисака прстију 0сумњичених родитеља и новорођенчета — утврди који му је прави отац.

Ако тај опит успе, то ће престављати новину на "ДАЊУ идентификације. : |

мШ конгрес поленајаца у Белгији. — Земаљски савез полиских чиновника у Белгији држао је ове године у Жимеу свој осми конгрес на дан 24, 25 и 26 јула ове године.

На конгресу је одлучено да се установи централни пензиони фовд за полицајце који нису државни; да се реорганизира сеоска полиција и да се стабилизира положај општинских полицијских обгана. Било је и развих предавања.

В пиј

андармеријско позоришта у Кавадађу. — Жандарми у Кавадару су организирали Дилетанско Повориште.

На Видов-дан ове године они су престављали са лепим успехом комад из нишког живота Зону Занфирову. Престављали је са нишким жаргоном. Преставу су дали у корист дома сиромашне — ратничке деце у истоме месту. Дому су на тај начин привредили преко 800

| динара.