Policija

пругу, ла. и оне вису рентабилне, јер им режија око издржавања премаша приходе. | и

Других никаквих саобраћајних средстава нема ни један, округ, па чак ни обичних кола на којима би многи чланови окруОГ одбора и окружне деловође обићи и упознати свој округ.

Окружни телефони нису нигде установљени. -

· Од грађевина окрузи су подизали само зграде у окружној вароши за смештај грађанских и војних надлештава, за чије су смештаје опгерећени окрузи разним законима.

Окружне пољопривредне станице и економије нису давале повољне резултате. Окрузи су плаћали персонал и давали земљишта, а угледна су добра била под државном управом. Самоуправни окруви нису могли у том правцу развити своју иницијативу. - Е ~ Дренажа подводних земљишта нигде се не изводи. Потоци и речице који уништавају усеве нису регулисани. Очекивати од државе, да ове послове свршава, било би сувише дуго, јер држава не може свуда да стигне. -

За народно просвећивање самоуправни окрузи слабо шта предузимају. Окружви _ школски буџети масакрирају се кад се тицало подстицања просве.е, а одобравани су само у обиму личних издатака. Ниједан округ није установио школу за индустрију, трговину или занатство или школе за радинство |: домаћинство. Све је то остављено, у колико постоји,“ држави

или приватним удружењима.

Културне. установе од округа нису неговане, већ су само надавате мање помоћи приватним предузећима.

Финансирање је округа на врло лошој основи. "Не имајући других знатнијих прихода, своју финансијску снагу окрузи црве из народа једино путем приреза. Приходи од приватних окру- | жних добара врло су мали. Окрузи немају инвестиција, које _би им доносиле прихода и истовремено служили корисно народу, као што су: велики млинови, фабрике за непосредну прераду пољских производа, антрпоти и сместишта за земаљске производе, банке за корисне и продуктивне кредите итд. У вези с овим-окрузи би могли приступити експлоатацији природних блага и водених снага.

За остварење ових послова окрузи би имали прибећи