Policija

— 650 одмах свегкоме у очи и није требало много времена па да се увиди иронија тога стања.

За овим је дошло премештање чиновника још чешће у јужним крајевима него ли у старим границама Србије. Партијска ветрпељивост прешла је и у нове крајеве, а због ње и исправни _ чиновници премештани су [3 места у место немајући ни довољно времена да упознају месне прилике и да развију свој рад. Само премештање, мора се признати, никако не подиже углед чиновника него напротив и код месног становништва изазива неповерење и разно тумачење и на рачун државе и на рачун чиновника. У премештање „по потреби службе“ нико више не верује. Исправног чиновника у опште не треба премештати, а неисправног шта вреди премештатиг Хоће ли он на новом месту бити бољиг Зашто његовим премештањем хажњавати државну касу и ново место Ако чиновник не ваља треба га уклонити из службе; то је бар код нас лако.

Додајте овоме тешке прилике у којима живе чиновници јужних крајева: тига једу, где станују и како подмирују најелементарније потребе живота, па ћете разумети што нико досад вије волео служити у тим крајевима. И док се они тако буквално муче чиновници остали у старим границама Србије, а нарочито ови у Министарству, живе спокојно и задовољно и добијају унапређења и одликовања и то баш онда кад смо сви увидели да се безбедност у новим крајевима нагло погоршала, "безбедност, за коју и они носе· добру половину одговорности.

Због свега овога и није никакво чудо што је служба у новим крајевима -изгледала свакоме као кажњавање чиновника. То је пак учинило, да се број кандидата за јужне. крајеве још више ограничи и избор онемогући, те су за полицијске чиновнике, и поред добре воље свих надлежних, постављани и они који немају ни најпотребније чинозничке квалификације а камо. ли искуства и рутине у раду. Го је био разлог, да се и за начелнике окружне постављају чиновници који немају факултетску „спрему, која се по закону о окрузима и срезовима за те положаје тражи и који се захтев у сгарим границама Србијемн данас одржава и ако има законске могуђности да се обиђе. То је разлог, да се на тако велике положаје постављају и чиновници који имају тек неколико година указне. службе и који