Policija

~

па

Бирократски систем рада самоуправним окрузима заменити системом стварног и успешног делања без велике препреке и тражења одобрења од свију могућних државних инстанција.

Округ треба у својој самоуправној акцији да представља. државу у минијатури и да самоуправа окрузима буде оно, што је сувереност држави у оним односима, где се тражи начин за ваљани успех и пуни напредак средине, којим се самоуправља.

Марко Новаковић окр. начелник

полицијски чиновници У ЈУЖНИМ ' КРАЈЕВИМА

Између управне (полицијске) службе у старим гравицама Србије и службе у новим, јужним крајевима постоји грдна разлика. И док је полицијска служба најтежа државна служба она у јужним крајевима још је тежа. Због тога слободно се. може рећи, да служба у тим крајевима пре захтева у сваком погледу исправне и спремне чиновнике. То је био разлог да су јавно мњење и сви надлежни фактори по ослобођењу јужних крајева изјавили, да тамо треба послати наше најбоље чиновнике. Али се то није могло извести. -

За управне чиновнике у јужним крајевима, и на највишим положајима, постављани су млади људи а често и сасвим нови чиновници, Друге је било тешко наћи, јер је сваки био свестан тешког задатка који га тамо очекује, а предосећао је да тамо награде и признања неће наћи. Старији полицијски чиновници схватајући сву тежину посла а не поводећи се за празним и. сумњивим похвалама, да се у нове крајеве шаљу најбољи чиновници, нису хтели остављати своја угодна места са којих су лакше извлачили користи, које као чиновници имају од државе.

Ово и ако непатриотско предвиђање старијих чиновника у брзо се показало сасвим тачнс; у брзо се увидело да они чиновници у новим крајевима нису никако сматрани за стварно боље. Прво, ти чиновници и ако служе под много горим и. тежим околностима нису ничим били боље награђени. Бити сматран за бољег чиновника, радити тежи посао, под горим околностима, а не бити боље награђен; то је морало пасти