Policija

=

начин да спроведу и кроз сва Позоришта и Биоскопе такав: патриотски дух, који је збиља емоцирао гледаоце.

Понављам, да Позориште, представама за народ, за ширу | публику, и одабраним комадима за младеж са предавањима може много да учини. Управа је прошле сезоне већ учинила такав један покушај са комадом „Страдалници“. То је похвално

и показује добру вољу управе. - Д. Марковић,

ЛИЧНА И ИМОВНА БЕЗБЕДНОСТ У ЦРНОЈ ГОРИ

Намјера ми је, да у овом чланку изнесем: с каквим су средствима располагале и с којом су умешношћу радиле управне — полицијске власти у Црној Гори, у погледу осигурања личне и имовне безбедности; као и шта треба предузети и извести, да се ова застарела пракса и надзори искоријење, и уведе потребан ред који општи и лични интереси захтевају у овом времену.

Хтео сам да будем што краћи, те сам, ради тога, овом приликом, и изнео ствар овако површно, али сам и поред тога морао да у главном предмету унесем по нешто споредније, шго ипак стоји у тако тијесној вези са њим и у сушгини разјашњава главније моменте.

Позната је ствар, да је Црна Гора, као самостална држава, била изостала законодавно готово иза свих балканских држава. Ондашње политичке прилике у Црној Гори, па и сами друштвени односи, овоме су били на руци, те је за то и могло бити тако.

По управној-полицијској струци највише се рамало и у законодавству и у практичном погледу, а нарочито по питању осигуравања личне и имовне безбедности, ма да су, стварно, у овом погледу резултати били најбољи и најсигурнији. Из простог разлога није било хајдуковања, нити утицаја са стране. Толико је била сигурна лична и имовна безбедност, да је управо до европског рата важила народна изрека: можеш носити на лећа врећу дуката дању и ноћу од Крсца (изнад Котора) до Чакора (изнад Андрејевице) а да те нико и не погледа криво. Тако је и било.