Policija

— 672 —

Министар Унутрашњих Послова, као надлежан, имао је „ове установе и ово особље, у редовним приликама, као сред“ ство за осигуравање личне и имовне безбедности:

1) Управно Одјељење Министарства Унутрашњих Послова, које су попуњавали: начелник, 2 секретара, од којих је један „статистичар, два писара, од којих је један рачуновођа, и архивар.: Ово управно одјељење и ово особље представљало је и кабинет Министров, и управно одјељење, и одјељење за уређење општине, и одјељење за јавну безбедност, итд. итд.

2.) Обласне Управе, које су попуњавали: обласни управитељ, секретар, 2 писара и шеф жандармерије, са 25—30 жандарма. _

3.) Племенске капетаније, које су попуњавали: капетан _и писар.

4.) Сеотских општинских власти није у опште ни постојало. Свака општина — једно или два села бирала је предсједника —- главног кмета. Предсједници нијесу имали никакве плате, нити су стварно имали какве дужности. Само су радили као посредна власт код власти и општинара.

· Како је могао један начелник управног одјељења мини„старства, па он био макар и најбољи познавалац закона и необичан администратор, што није био никада случај, јер није било тако спремних људи, и није се на тим положајима долазило по каквим особитим способностима и подобностима — да даде решења и упуства по свима важнијим питањима, није потребно говорити. Како је обласни управитељ, у више случајева неписмен, са секретаром и писаром и са 25—30 жандарма, "који су били стално у обласном мјесту, могао осигурати личну и имовну безбједност у области и то је сувише јасно. Племенски капетани били су у најгорем положају. Од њих се све тражило: и да су полицајци, и судије, и финансијски органи, и интенданти, као органи Министарства Војног, и извршна власт за сваку одлуку и сва наређења свих државних установа. Доста је да се напомене, да је код племенских капетана имало само протокола — књига по 24, које су се редовно морале водити сваке године. Једном ријечи: све што је требало вршити и извршити то је њихово било. И они су, у већини, били неписмени. “