Policija

— 6713 —

Администрација код управних-полицијских власти у отиште није било. Није било једне јаке административне снаге, која би упуствима и објашњењима могла дати директиву читавом управном-полицијском особљу за вођење једнолике администрације. Чак је и у Министарству, готово у свим случајевима, сваки чиновник вршио администрацију на свој начин. Код обласних управа и племенских капетана такође. И код оних у Министарству и у обласним управама и племенским капетанствима: без нарочите форме, без икаквог ослонца на ма каква. стална упуства или туђу — страну администрацију.

Евиденција криминалитета, затвореника, потјернички регистар, и друге потребне књиге, или се нијесу тачно радиле, или су се водиле код свих полицијских власти разнолико произвољно. На какве инспекције од стране Министарства, осим по специјалним спорним случајевима, и то у најређим случајевима _— или појединих капетанија, од стране обласних управитеља, или њихових органа — није се ни помишљало. Једино се то радило, као и код министарства: по специјалним случајевима и кад је то. неопходно било, ма да је било предвиђено Уредбом о дужностима обласних управитеља, која је била у многоме непотпуна, да обласни управитељ један пут на годину обиђе област, по претходном одобрењу Министра Унутрашњих Дела,

Навели смо што је узрок за овакву организацију управнихполицијских власти у Црној Гори. ПЛ

· Особље у томе није криво било, јер га није имао ко по. учити. И оно је, и поред тако слабог познавања својих дужности сва наређења извршивало и благовремено и стриктно у смислу издаватих наређења. _

Управно-полнцијско особље сматрало се од становништва, и до последњег момента, не као чиновништво осталих Храна државне управе, већ као нека врста „племенских главара“, те га је и третирало као чисто свог представника и свог чиновника. Најприје за то и извршавало је наређења власти безусловно_и одмах.

Благодарећи још и томе, што становништво није било насртљиво и одано криминалитетима и иступним дјелима која би највише отежавала рад, и за која би требала стручнија.

„Полиција“ | 4