Policija

= 690 —

нађеним стварима, ма да у модерно уређеним полицијама таква правила и упуства постоје.

Оскудица у овим упуствима. учинила је, да полицијске власти са нађеним стварима и раније, пре ратова, нису поступале ни једнообразно, ни у смислу постојећих законских наређења, а после ратова, када је кадар старих полицијских чиновника остао знатно проређен, а освештана пракса и законска наређења поборављени, 0 МИ "се стварима, готово, и не. води рачуна.

· _ Како нема дана, а да по неко лице не објављује губљење какве. своје ствари или, да по неко лице, нарочито у Београду, не пријављује власти налазак какве изгубљене ствари, сматрам. _ да нећу погрешити, ако, на овом месту, проговорим коју реч о овоме, пре него што буду прописана нарочита упуства“

О нађеним стварима у нас постоје одредбе само у 55 242-—247 грађан. закона и у тач. 3. 8 383 казненог законика.

· По 5 242. грађ. зак. „Ствар изгубљену, туђу ако нађеш, "није твоја“ .:... , пошто се губитком државине не губи ин право својине, јер је право немогуће загубити.

Једна покретна ствар сматра се за изгубљену онда, када ја њен сопственик, односно држалац, услед пЕРтАВи а Но слу- · чаја, престане даље да држи.

У изгубљене ствари не рачунају се затурене или гдегод заборављене ствари. |

По 5 249. грађ. зак. „За изгубљене ствари узимају се и оне, које су закопане, узидане или како друкче сакривене, да им се правог господара не зна. .... +

Ваља обратити нарочиту пажњу на ове сакривене ствари, јер, ако би се исте састојале у новцу, злату или сребру, у накиту, драгом камењу, или другим драгоценостима, то већ не би биле изгубљене ствари, већ би то било закопано благо и са њим би се, у смислу 5 250. грађ. зак, друкчије поступало.

Дакле, "чим извесно лице нађе. какву изгубљену ствар

дужно је да то одмах пријави власти. Ако је вредност нађене

ствари до 9:60 динара налазак ће пријавити месној полицијској власти, — општинском суду, а ако је вредност већа, онда начелнику среском или начелству окружном. У Београду се у сваком случају налазак изгубљене ствари пријављује дотичном кварту, у чијем је реону ствар нађена.