Policija

— 193 —

зактев поверитеља, и под стражом спровести надлежном суду, само ако поверитељ одмах плати трошак за спровод.

Како се приликом примене одредаба 58 110. 11. и 414. грађ. с. пост. доводи у питање лична слобода лица, чије се задржање од пута тражи, саветује се општинским судовима да ове послове раде са свом потребном пажњом.“

Предњим излагањем речено је, о чему је надлежан да суди општински суд, а сад само још да скренемо пажњу на то, да према 55 7. и 8. грађ. с. п. за суђење тих спорова редовно надлежан суд оне општине:

1. У којој тужени стално живи, или ако сталног места обитавања нема у којој се у време тужбе нађе,

2. У којој је ствар, око које је парница и

3. За оног, који је у једној општини, по уговору, што дужан учинити надлежан је и суд оне општине (у којој се уговор има извршити) а и оне од које је тужен. (Тужилац има право да бира којој ће општини тужбу поднети).

Ове одредбе су јасне и држимо да није потребно никакво објашњење, само ћемо напоменути, да је ради правилније примене 58-а 7 и 8 грађанског суд. пост. нужно, да је атар општине увек одређен, јер по чл. 5. закона о општинама свака општина има свој простор, на који се простире њена власт и тај се простор зове општински атар. На случај да границе општинског атара нису одређене, треба одмах поступити по чл. 9. закона о општинама, а у случају распре о атару са суседним општинама по чл. 11. истог закона.

Да би општински суд на задовољство грађана вршио судску власт сматрамо да је потребно скренути пажњу члановима општинског суда, да што боље проуче одредбе из грађ. суд. пост. грађанског, тргов. и меничног закона бар у онолико колико се њих тиче. Напомиње се нарочито, да се докази изнети од парничних страна у току извиђања спора имају прибављати и оцењивати онако како је то прописано одредбама грађ. с. пост. |

Са овим смо у кратко изложили о чему је надлежан да суди општински суд по ономе каква "му је надлежност сан

; Вади одлуку Касационог Суда по овом питању оштампану у _ грађанском судском поступку, који је средио г. Гојко Никетић.