Policija

— 807 —

претходним неизвиђањем једног дела кривичних дела и 2-• предузимањем заштитних мера при одбрани од подношења неоснованих кривичних тужби и тужби којима није циљ репарација већ новчана накнада.

1. О претходном неизвиђању једног дела кривичних дела.

Док су многи законодавци усвојили принцип облигатног претходног кривично-судског извиђања само по кривичним делима злочине природе, дотле је наш законодавац отишао један корак даље, нормирајући облигатност претходног кривичносудског извиђања по свима кривичним делима без разлике. Од тога принципа одступио је само у случајевима изнесеним у 5-у 201. законика о поступку судском у кривичним делима. Усвајајући тај принцип законодавац је изгубио из вида, да је кравично-судском поступку задатак не само да нормира ток процедуре, већ и да убрза процедуру. Таквим решењем тога питања, он је отишао у крајност, налажући претходно кри, вично-судско извиђање у случајевима у којима се то исто извиђање има обновити на генералном кривично-судском извибању. Претходном кривично-судском извиђању циљ је прикупљање материјала на основу кога има да се да суд. Међутим код једног великог броја флагрантних преступних кривичних дела не треба вршити ни претходне констатације ни прикупљати доказе, којима би се утврдила кривична одговорност извршиоца дела, јер је извршилац дела ухваћен на извршењу дела од стране полицијских органа или затечен при извршењу дела од стране лица, која се имају у генералном кривичносудском извршењу појавити као сведоци. Такво претходно кривично-судско извиђање имало би свој газзоп 4 Се само тада када би иследни орган био дужан да припреми сав материал за суђење, на основу кога би првостепени суд без генералног кривично-судског извиђања судио.

Изневши ове разлоге мишљења смо, да би требало да законодавац и пре изједначења закона и без одлагања приступи реформи претходног кривично-судског извиђања флагрантних преступних кривичних дела, без обзирз на то, да ли је извршилац кривичног дела ухваћен на делу од стране полицијских органа или затечен при вршењу кр. дела од лица, која се. имају појавити као сведоци.

Ф