Policija

ПА 7

Та би реферма требала да обухвати:

а. Поделу свих кривичних дела на флангрантна и си грантна кривична дела.

6. Облигатност претходнот кривично-судског извиђања но свима кривичним делима злочине природе и преступним кривичним делима, која повлаче инфаману казну. у

в. Облигатност вођења претходног кривично-судског извиђања по свима нефлагрантним преступним кривичним делима.

г. Необлигатност вођења претходног кривично-судског извиђања по свима флагрантним преступним кривичним делима која не повлаче инфаману казну, ако не треба вршити судеко-медицинску експертизу или увиђање.

2. О предузимању заштитних мера противу подношења неоснованих кривичних тужби.

Од свих мера, које би требало предузети ради заштите од подношења неоснованих кривичних тужби, најефикасније би дејствовале мере, које би се односиле на начин подношења тужбе, таксирање и давање гарантије, за озбиљност тужбе.

а. Начин подношења кривичних тужби. 5-ом 31. ваконика о поступку судском у кривичним делима регулисано је витање о подношењу кривичних тужби по кривичним делима, која се извиђају на тужбу. Те се тужбе подносе иследнику писмено или усмено. Требало би да та одредба претрпи измену У два правца. Прво, што би се увела облигатност подношења писмене тужбе, коју је сачинио јавни правозаступник, а друго што би свако, ко не жели да поднесе писмену тужбу коју је сачинио правозаступник, имао право да је усмено искаже пред иследником или његовим заступником. Писмене тужбе, написане од ког другог лица, а не јавног правозаступника, требало би сматрати за неподнесене.

6. Таксирање кривичних тужби. Све кривичне тужбе по кривичним делима, која се извиђају на тужбу, требало би да буду таксиране већом таксом од таксе одређене но тар. броју 194. зак. о таксама. Том је таксом апсолутно потребно таксирати и кривичне тужбе ради извиђања крив. дела предвиђених ом 195. каз. законика, чију стилизацију уосталом треба изменити и довести у склад са 85 375. а. каз. законика.

Изузетак о тога принципа треба учинити само за при-