Policija

=- 862 —

"Разговарао сам с једним адвоклтом у Џоџпрзоми, (О. (рг Згемагд-ом) Кад поведосмо реч о компанијској експлоатањији свију земаљских блага у Седињеним Државама, он смевећи се, извади из џепа један. сребрни долар и покага ми 13 малих звездица поређаних у полукругу око „Лика Слободе“. Број 13 код ва: у Старом крају (Европи) значи несрећу, међутим, тај исти број, нама је донео Слободу и Независност, дакле срећу. Ове звездице означују прво америчко удружење: — удружење, које су ст“ ориљи Џорџ Уашингтон и Франклин., У том удружењу била је пласирана сва жива снага народа првих тринајест држава и то је удружење имало за циљ „Одбрану Независности и Слободе“. Резултат постигнут тада зајединчким радом и с једињеним сиагама (Ушфи5 Џа5), дао нам је на знање, да је само у слози, удруживању и заједничком. раду Спас и Протрес.

Железнице.

Подизање и експлоатација Северно-америчких железница, у рукама је удружења — Сотрапу, — дакле сасвим приватна. и од пржаве независна установа.

Услед тога омогућена је конкуренција између појединих железничких удружења, у погледу брзине возова, уређења и комфорта истих, сигурности путника, краткоће пута и подвозних цена. па ,

Најглавнија железничка друштва, која у својим рукама. имају готово целокупну железничку мрежу Велике Републике јесу: „Баке Епе Со“ — „Вашторе-Оло Вапуау Со.“ — „Репзуатија К. Со.“ и „Расте К. Со“.

У сваком већем месту постоје биро-и ": железничке станице сваког од напред поменутих друштава. Потребно ти је н. пр. да путујеш из ма ког места у унутрашњости у Њу Јорк. Обратићеш се телефоном на све ове станице и упитати, кад. и у које доба полазе возови са истих у Њу Јорк. Добићеш разне одговоре — и ти сад бирај, кад ти је, којом железницом. и у које доба најзгодније поћи.

Друштво В. О. (Ваштоге-ОМо) подигло је н. пр. своју пругу за Њу Јорк и пут, од Ризбишгаћ, Ра, па до Мем Уогтк,. траје возом тога друштаа 13 часова.

Друго друштво, [. Е. (Баке Епе) откупило је потребна:

. '