Policija

= 7182 —

Кад се све напред изложено зна — онда је уз то потребно, да општински суд правилно примењује и одредбе 89. 10 и 11 грађ. суд. пост.

По 8 9. гр. с. п. општииски суд надлежан је да одобри

забрану на покретну ствар дужника ако се она у домашају општине налази, па био дужник из те општинк или не. Но ин приликом тражења обезбеђења, среством забране, општински је суд дужан да води рачуна о томе јели према вредности суме надлежан да решава — 5 6. грађ. суд. пост..

Општински суд није законом овлашћен да одобрава обезбеђење, интабулацију и прибелешку на непокретно имање дужниково, ни за обезбеду сума до 200 динара односно по меници до 100 дин. За тај посао надлежан је првостепени суд.

· Општински суд дужан је у кругу своје надлежности 5 6. грађ. суд. пост. да дужника, на тражење поверитеља, задржи од пута 55 10. и 11. грађ. с. пост. да неби осујетио наплату дуга. Само приликом тражења да се дужник задржи од пута, поверитељ је дужан вероватно осведочити своје тражење. Просто тражење неког лица, да се друго, као дужник, задржи од пута општински суд не треба да уважи. Лице, које се појављује као поверитељ, ако нема несумњивих доказа, да му је оно лице чије задржање од пута тражи дужник — дужно је бар вероватно осведочити да је дужник, па тек онда општински суд може означеног дужника задржати од пута. О том задржању општински суд мора донети решење истог дана и саоп-

штити и поверитељу и дужнику, а од тога дана, па за три

дана поверитељ је дужан поднети тужбт за дуг против дужника. Ако тб не учини задржаном лицу дозвољава се одлазак из општине — 5 14. грађ. с. пост.

Изузетно од наређења у 5 10. и 11. гр. с, пост, и опште надлежности одређене 8-ом 6. гр. с. пост. општински суд дужан је по 5 414. грађ. суд. пост. на захтев поверитеља, чије је потраживање према дужнику веће од 200 динара, задржати дужника од пута, кад поверитељ положи потребне јемство и бар, ако нема несумњивих доказа при себи, да му лице чије задржање од пута тражи дугује, — вероватно осведочи да има иотраживања од њега. Али општински суд. у овом случају, дужан је поверитеља и дужника са датим јемством и актима послати надлежном (првостепеном) суду. Дужник се може, на

|