Policija

— 346 —

тога широкогруднога становишта које не води у опште рачуна о реципроцитету. Како сам већ напред споменуо наша Влада за сада није у смислу наших закључака донела никакав законски пропис, Томе је разлог осим напред споменутог даље и тај, што је влада држала да нема разлога да прва излази са доношењем таквих прописа, којима би рискирала у најмању руку да ти прописи не би били у складу са прописима, које ће касније на основу међусобног споразума можда донети остале државе, јер она има за то мање разлога, него ли остале државе, Ми смо наиме једна сразмерно малена држава, која нема великих вароши, па ни тако великог броја интернационалних злочинаца као што то имају вароши са милијунским варошима и бројно много више развијеним прометом. Влада се дакле поставила на становиште, да док ниједна од ових других држава не донесе сличних прописа нема потребе да их доноси она сама, то тим мање, што се наше полицијске власти и онако већ увелико служе непосредним саобраћајем са полицијским властима страних држава. држећи се код тога резолуције примљене на бечком конгресу под тачком | 3, при чему су до сада стално наилазиле на сусретљивост њихову као што су у осталом и саме излазиле у сусрет свима таквим молбама страних полиција,

У погледу осталих питања, која су била предметом расправе бечкога конгреса, могу вас известити, да су и радови за оснивање централнога бироа у нашој држави за џепокргдљивце по том за фалсификаторе новчаница, чекова ит.д. такође у току и да ће у скоро време ове установе почети да делују.

Док дактилоскопски биро основан при Министарству Унутр. Дела у Београду не буде вршио своје функције по целој земљи наше су полицијске власти примиле предлог полицијске дирекције у Загребу да на позив г. председника интернационалне криминално- полицијске комисије преко ње шаљу дактилоскопске карте код њих евидентираних интернационално опасних злочинаца у сврху уноса у регистре бироа г. Хакона Јергенсона у Копенхагену.

Како из ово неколико речи, господо, видите, ми полицајци из краљевине С. Х С. са наше смо сране учинили све: припреме за што скорије увођење у живот институција и: