Policija

МА

= 360 —

света, — и у последњим моментима, пред гилотином, разметао се својом невиношћу,

Хипнотизам са подједнаком сигурношћу открива у оптуженом или злочинца или невино осумњиченог. Ако је циљ кривичног закона да казни злочин и да друштвену заједницу заштити од противправних насртаја, онда је исто. толико важно да невин не страда колико и да крив не избегне казну. Хипнотизам — у томе је бар већина научника сагласна — пружа најпоузданији метод сазнања, да ли пред иследном влашћу стоји злочинац или невин, да ли је у питању вешт маневар рафинираног злочинца или невина жртва несрећних околности, случајно или вештачки стекнутих противу ње.

Пред тежином ове алтернативе, пред снажном офанзивом злочинаца и обичних и професионалних, и оних који су то постали под тежином материјалне беде, и оних који су то постали под теретом наслеђених склоности и болесног атавизма — хипнотизму се ускоро мора признати достојно место у криминалистици и полицијској техници, равно оном које је он упорно извојевао себи у интерној медицини и хирургији.

ж + ж

У истрави злочина разликујемо два битна момента: или. се осумњичена лица налаве у рукама власти, али се о кривцима у опште ништа не зна, |

Када противу оптужених постоје несумњиви докази онда је ствар лака, али када се противу њих имају само слабе и» диције, онда је положај иследне власти врло тежак. И ако често'и иследна власт, и тужилац, и јавно мњење имају дубоку веру, да је оптужени крив он ће у пркос свега тога бити пуштен у слободу услед недостатка доказа. још је далеко тежи и са гледишта етичког неморалнији случај када се противу невиног лица удружи комплот лажних сведока и несавесног тужиоца, или случајан стицај несрећних околности које га страшно терете. :

Према данашњем стању криминалне науке и истражних метода, иследни су органи немоћни да уђу у праву суштину ствари, да фотографишу душу оптужених, сведока и тужиоца, и принуђени су, да све своје закључке заснивају на бази истражног материјала био он потпун илине, био он истинит или не,

%