Policija

АБА ле

немоћна пред мобилизацијом плаћене лажи и интрига с једне стране и злочиначке вештине с друге стране.

Криминална нам статистика најубедљивије показује да је проценат пронађених кривичних дела врло мали, и док он све више пада дотле криминалитет све више расте. Више од три четвртине криваца остају без законске казне. Од оног малог броја пронађених и осуђених ко зна да добар део није невино осуђен. Пре пет месеци вршена су хипнотичка испативања У једном малом казненом заводу америчке државице Гексаса, и од 274 осуђеника, за дванаест њих утврдило се да су апсолутно невини.

Признајемо одмах, да за ширу примену хипнотизма, за сада бар нема много изгледа, нарочито као истражног метода. Због тога хипнотизам све до бољих дана мора да остане само као један од научних метода полицијске технике.

Али ако нема могућности за ширу примену хипнотичких метода, никакве препреке не постоје да се оне искористе као допуне стручним методима техничке полиције. Због тога би врло корисно било да се неколико ученика полицијске школе, који имају неоспорног смисла за вишу студију хипнотизма, обуче и практички и теориски, како би после могли да га примењују у најделикатнијим случајевима, на првом месту за тешке злочине противу отаџбине (шпијунажа). ;

Остављајући. да у идућем одељку говоримо о тајној по-

лицији хипнотисаних, сад ћемо само узгред додирнути ово питање. Сви ми, који смо имали службених односа са нижим органима тајне полиције, знамо врло добро да је она до пре неколико година регрутована из морално нижих редова. Сад је њихов и морални и стручно-професионални ниво несравњено бољи, али је ипак далеко од онога што би требао да буде.

Ми још немамо праве и више тајне полиције, која са усаехом може да парира рад непријатељских агената и да уђе у закулисну игру великих, често привилегиваних и неодговорних злочинаца. Ако би се и нашла која отмена женска, која би се примила ових послова, извесно је да би у своје извештаје унела пуно фантастичних, измишљених а често и тенденциозних рапората. Али ствар из основа добија друкчији изглед ако би се један део криминалне и политичке тајне но-