Policija

— 367 —

Дела, — а то је велики број: око 850 редуцираних службеника грађанског реда. Овај проценат је нешто мало поремећен накнкдном одлуком Комитета Министара и Министра Унутр. Дела, донетом после 1. јануара 1924. у корист извесног броја службеника, који би имали бити редуцирани према одлукама донетим у законом року од надхежних органа — до 1. јануара 1924.

Од интереса је изложити неколико момената, који су били од значаја при разврставању службеника Мин. Унутр. Дела,

Кад смо поменули, да они, који су тацитно остали нередуцирани и тако преведени по новом закону, по члану 224, имају бити разврстани, ваља објаснити, да они нису у сваком случају „задржани на својим положајима“, како би се то могло извести из предњих речи под наводницима из члана 224, већ само онда, када имају прописану квалификацију за категорију где је предвиђено њихово звање, и када имају године службе потребне за групу, која је назначена за тај положај уредбом о разврставању, — јер, ако би се другојаче тумачило, такви би службеници били у повољнијем положају од оних, за које су Комисија и Комитет Министара донели одлуку о задржавању у служби — изричну одлуку која је гарантија о ваљаности органа, — пошто и ови не остају на положајима свакад, већ само онда, ако имају квалификације и потребно време службе (иначе се и они ранжирају по члану 230 закона о држ. служб).

При превођењу и разврставању службеника било је труда, да се што правилније примене наређења из члана 230. закона о држ. служб. који диференцира чиновнике; 1. на оне, који имају прописну спрему и најмање осам година службе, 2, на оне, који имају прописну спрему и мање од осам година службе, 3. на оне који немају прописну спрему а имају најмање четрнаест година службе, 4. на оне, који немају прописну спрему а имају више од осам а мање од четрнаест година службе, и 5. на оне, који немају прописну спрему а имају мање од осам година службе, — па наређује, како ће се с погледом на то разврстати у категорије и групе, а према стању ча дан 1. септембра 1923. године.

Поједини службеници прешли су у ресор Министарства Унутр. Дела из других ресора после 1. септембра 1923. Најпростије и најправилније би било, да њих Комисија и Комитет Министара нису ни разврставали у новом ресору, већ да су они