Policija

— 370 —

чунавају оне године проведене у скужби за које је примљено благодејање 309/, годишње плате из 5 76. ранијег србијанског закона о чиновницима грађанског реда, или оне године после којих је чиновнику оглашено место за упражњено. — Под својевољним иступањем из државне службе не треба разумети искључиво самовољно или самовласно напуштање службе већ сваки начин престанка службе, коме је основ у вољи службениковој дакле и редовно разрешење после уважења оставке.

Међу службеницима налазио се већи број студената (неапсолвената). Политичко питање је, да ли би студентима (ва време школовања) требало признати, да буду чиновници, док њихови другови уче на ваљан начин школу, и да ли би саветно било, да се студентима, којима се чини већ једно добро из хуманих разлога (омогућити им издржавање за време школовања) даје, да теку године за пенсију, док њихови другови нечиновници, који нису некоме у вољи и немају среће да дођу до положаја, губе то време док су студенти. — Заиста ту може да буде реч о правичности, целисходности. Али о законитости нема сумње. Студенаж није дисквалификован за чиновника. Он је дужан, да буде за све канцеларијско време уредан на дужности. Ако он поред тога учи и школу у међувремену, није сметња за службу. — Ипак по упуствима Министра Правде и Министра Финансија студенти по правилу нису преведени и разврстани, али им је омогућено да буду дневничари, дијурнисте, контрактуални а не прави службеници о којима говори нови заков.

Врата наше државне службе била су отворена Русима, који су одвојени од своје браће у Русији. Службеници—Руси нису разврставани, али су остали на сваки начин у служби као контрактуални органи (чл. 2. и 130. закона о држ службеницима). До душе и било је неоправданих скокова у државној служби. Из школе право на знатније положаје, па често и без нарочите школе, с улице. Разлози недопуштени Прескачу се ваљани, опробани, старији и оспособљени чиновници. Овај нови закон тако привилеговане враћа на право место њихово. Државна служба за прве три године је и привремена и приправничка. Сви, који немају три године службе разврстани су