Policija

— 381 "ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

1

Свешозару Трпковићу, председнику општине прилушке:

Одредбе кривично-судског поступка о сдустанку приватног тужиоца од тужбе (95 17 и 33) важе само за злочина и преступна дела, али не и за иступе из 11]. части казн. зак.

Иступи ови извиђају се и пресуђују по ЛПолицијској Уредби, али она не садржи никакву одредбу о овом одустанку.

У тач. 28 397 кавн. зак предвиђено је, међутим, да „иступљење престаје, и свака казна ишчезава“, ако онај, „Кога се тиче“, т. ј. приватни тужилац, опрости кривцу. |

Јасно Је, према овоме, да код иступних дела из ШИ. части казни. зак, која се извиђају ид привланој тужби, приватни тужилац може опростити и пзречену казну.

Према начелној одлуци опште седнице Касац. Суда, од 22. новембра 1910, године, Бр. 11676. самовласно заузимање државно“ и општинског земљишта извиђа се и кажњава по аваничној дужности, а самовласно заузимање приватних земљишта по тужбама оштећених — приватних лица.

Пошто је лице, о коме је реч у упућеном питању, кажњено по приватној тужби, то му приватни тужилац може опростити изречену казну. О овоме треба донети кратко решење, с позивом на наведени законски пропис.

Опширније о овоме видети у Полицији за прошлу годину Бр. 7—8 (Поуке и обавештења, УШ).

Ц.

Мил. Струњашу, вр. дужности општ. деловође — Боан (Црна Гора):

У чл, 275. финансијског закона јасно је речено, да право на државну помоћ у 250 дин. месечно имају само квалификоване деловође, Т. ј. оне који испуњују услове из чл. 114, зак. о општинама, а од заменика и заступника само они, који не примају никакве принадлежности из које јавне касе. Из овога излази, да заступници и заменици, односно вршиоци дужности општинских деловођа, који већ примају од општине или кога другог јавног надлештва принадлежности (плата, пензија, додаци и т. д.) немају права на државну помоћ у 250 дин. месечно, па ма колико времена заступали општинске деловође.