Policija

— 390 —

био на сметњи. Италијанска су вина — поред свих добрих особина својих, — још у оно доба морала да наилазе на отпор солидности домаће наше производње, па да се у моментима и повлаче с таквих тржишта.

Наведена епизода и са своје стране потврђује познату истину да је у старој српској држави и пре Законика Цара Стефана било законитости и правног поретка. Према начелу: ко не брани своје право, није га ни достојан — тржник је Селеслав знао своју дужност. АНЕ.

КЊИЖЕВНОСТ

А) Нове књиге:

1. Издавачка књижара ТЕЦЕ КОНА — Београд:

Закон о таксама, са таксеним и пристојбинским правилником (збирка закона, св. 55, издаје Гојко Никетић); стр. 464; цена 50 динара.

У одељак таксене тарифе о наплати такса код општинских власти унете су и слецијалне таксе, које наплаћује општина београдска по одобрењу Министра Финансија.

Хегел и Хартман. Професор Д-р Бланислав Петронијевић штампао је у издав. књижарници Геце Кона у засебној Књизи своју студију о животу и делима ове двојице немачких. философа. — Наш уважени научник у овој је књизи најпре укратко приказао живот и дела Хегела и Хартмана, а затим је изложио систем и правац њихове философије.

Приповетке Радоја М. Домановића; стр. 222; цена .. дин. Садржај: Страдија — Идеалиста — Краљевић Марко по други пут мећу Србима — Данга — Вођа — Укидање страсти Мртво море — Модерни устанак — Не разумем — Размишљање једног обичног српског вола — Нигде спаса.

Гле Набзђиггег ипа се 5назјауеттасе, од Хермана Вендла; стр. 111; цена... динара. |

2. Издавачка књижара НАПРЕДАК — Београд:

Манастир Студеница (Народни Музеј: српски споменици, [), са 114 слика у тексту, од Д-р Владе Р. Петковића,