Policija

695 --

рања, 9.112 кућних претреса, 1.923 спровода и 13.511 привођења полицији — свега 331 290.

По нарочитим тражењима власти и других извршила је: 617 притварања, 697 претреса кућних, 8.119 спровода, 4.123 привођења и 5.835 присуствовања — свега 19.391.

Даље је у елементарним случајевима — одредила 1.854 спе цијалне патроле, нашла 1037 лешева, и 469 болесних и ргњених лица.

За целу годину свршила је 1,944.456 прелмета,

Полицијска изложба и конферекција у Цопоту код Данцига. У времену од 10 до 13 јуна тек. год, пољка полицијска дирекција из Цопота одржаће једну интересантну полицијску изложбу са полицијском конференцијом на коју су звати и полицајци других земаља.

Циљ је ове изложбе да по каже и предавањима објасни до сада позната средства, која служе полицији у њеноме раду на заштити јавнога реда и сигурности, како би и широј публици била дата могућност за самоодбрану у борби противу криминалнога света.

На изложби ће у тој сврси бити изложени само они предмети из индустрије сигурности, који су од компетентних људи раније били опробани и нађени као практични. Излагачи тих предмета ће бити чувене фирме из земље и из иностранства, које уживају велики глас и поверење, Као објекти ће би излагани: разна оружја која служе

за одбрану полицијским органима; оруђа за одбрану публике; стручна криминална литература: потпуно уређен атеље за потребу криминалних полицијских органа, равна заштитна средства ради осигурања канцеларијских машина, столова и трезора, путничке торбе и казете заштићене од могућних крађа; Исто тако излози, гитера, жалузине са разним механичким заштитним срествима од могућих обијања; електрична заштитна срества противу обијања и ватре за поједине станове, радње, виле па и читаве комплексе кућа. Показаће се специјалне заштите од крадљиваца, мотора, бициклета, и других; специјалне: заштите противу фалсификатора чекова и марака, каои крадљиваца марака, одела из. гардероба, и тТ. д. | Уредништво нашега листа је већ умолило представнике наше државе, у Пољској који ће службено, по свој прилици, посетити ову интересантну изложбу, да од своје стране учини шта се може, како би за наше читаоце располагали са што обимнијим. информацијама са ње.

Прослава 75-то годишњице г у стријске жандармерије. — Почетком јуна ове године навршава се 75 година од како је аустријска жандармерија била установљена. Тим поводом ће у многим местима аустријским бити приређене свечаности а поред тога ће се издати и нарочити свечани број полицијског листа у коме ће бити нарочитим чланцима и сликама пропраће зна та. свечаност.