Policija

— 578 —

да у односима њиховим према спољашности морају да дођу до примене прописи чл. 9. 3. 0. о. у. где се одређује, да обласни жупан решава о жалбама против акта свих власти спште управе. |

Пошто је пак окружни начелник по прописима ст. 3. чл. 15. у споменутим пословима, кад су на њега пренесени, самостална власт, припадало би према томе обласном жупану право решавања жалби и против аката окружног начелника,

Мећутим то изгледа само на први поглед, фактично ствар · стоји другачије. Чим је наиме обласни велики жупан прописно, дакле уз одобрење министрово, поверио окружном начелнику који посао своје надлежности и наредбу о томе у Службеним Новинама обнародовао, он се тиме одрекао те надлежности у опште и она је у свој својој потпуности прешла на окружног начелника. Акт окружног начелника услед тога важи као да га је учинио сам обласни жупан или другим речима, окружни начелник је у тој ствари и формално и стварно ступио на место обласног жупана.

Рад тога и сви прописи о поступку под управним властима, који важе у тим стварима за решења обласног жупана, важе и за решења окружног начелника.

Реч „самостално“ ушла је у закон очевидно само у циљу, да се овако схваћен однос између окружног начелника и обласног жупана према спољашности још јаче подвуче и нагласи бар гледом на процесуалне прописе пред управним властима.

Према томе је и однос окружног начелника према обљћасном жупану у пословима повереним му по овом потпуно идентичан са његовим односом у полициско-казненим стварима.

Што се тиче послова, које обласни жупан из своје надлежности може да према прописима ст. 3. чл. 15,8, 0. 0. у повери окружном начелнику, они нису у закону таксативно наведени, али су то сви они послови, које их закон од тога није изузео. Ови изузетни послови нису и добро је да нису, додуше такође таксативно наведени, али су генерално јасно описани, и тиме се баш дискреционој моћи управне власти у том погледу, у интересу саме управе, даје потребна еластичност, која је уопште а нарочито гледом на разнолико управно стање у држави, као што је у нас, била и нужна и корисна.

Говорећи о пословнма, којег по закону не сме обласни велики жупан поверити окружном начелнику, да их самостално