Policija

__ 523 —

мери, појам њихове важности, може из надлежности обласних ведиких жупана да пренесе на окружне начелнике појединце или на више њих, може се дакле доћи само строгом и савесном анализом сваког појединог посла у свим привцима. Стога се ретко може н, пр. издати једно опште овлашћење, него је нужно по сваком поједином закону излучити и таксативно навести оне случајеве. за које се даје окружном начелнику овлашћење тако, да се на тај начин избегне свим споровима о надлежности,

Пренагљено и довољно непроучено пренашање споменутих послова у масама може да доведе управу у односним подручјима у један очајан положај.

То ће се нарочито догодити у областима, где је било покрајинских управа и где се због техничких потешкоћа у обласним надлештвима (немање довољно просторија, недостатак довољно или никаквих станова за смештење областима од покрајинске управе премештених чиновника и службеника и т. д) морало са малим изнимкама готово све послове обласних великих жупана пренети на окружне начелнике тако, да н. пр. у хрватско-славонским областима, на досадањој надлежности окружних (жупанијских) власти не само да није ништа измењено, него је она још и повећана. А догодиће се сигурно и брзо, ако се одстрањивању тих техничких потешкоћа. које су скоро једини и искључиви разлог, да се уставне као и одредбе закона о општој управи не могу интегрално и успешно да проведу, не приступи одмах и најенергичније без обзира на евентуалне финансијске сметње, које се морају безусловно одстранити, ако се неће да од једног у својој суштини доброг закона, направи једна лоша ствар и управа укочи

И најзад ваља подвући још, да је битни услов за ваљаност споменутих овлашћења окружних начелника, да се пренашење тих послова мора објавити у Службеним Новинама односно у службеном листу дотичне области, ако га има.

Одлука о овом преношењу има, јер се издаје на темељу законског овлашћења, снагу закона. Према томе оно, што у том погледу важи за закон, важи и за овакову одлуку односно наредбу.

И као што одредбе закона могу да буду општеобавезне тек онда, када им садржина буде прописно објављена, тако