Policija

— 61 —

Док овако стање стоји у Румунији, код нас, као што сви знамо, за службу јавне сигурности је буџетом предвиђено при Министарству, као Централној Дирекцији и то: Два виша чиновника у рангу начелника и мали број шефова одсека и секретара поред додељених им писара и званичника наравно и то у скромноме обиму.

Буџет Минист. Унутр. Дела не пренаша суму од 70.000000 динара.

Као што се, пре краткога времена у јавним гласилима могло прочитати, постајала је и код нас озбиљна тенденција да се изврши извесна реорганизација службе сигурности. И "та реорганизација састајала се у томе, што се желело, да се и од свога броја који је посвећен њој, учини извесна редукција!! Крајње је време да се са више познавања и више стручости прилази решавању тако важних проблема.

Л.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

|

Суду општине мелничке:

У 55 15. и 16, полицијске уредбе јасно је речено, да су одмах извршне само оне пресуде по иступним делима из ШИ части каз. зак, по којима казна по самом закону не може бити већа од три дана затвора односно тридесет динара у новцу. За примену ових законских прописа меродавна је, дакле, казна коју гакон предвиђа, а не казна коју власт одређује Пошто је за дела из 5 327. казн. зак. предвиђена казна од 1—15 дана затвора, то се пресуде по овим делима ни у ком случају не могу огласити за извршне, нити извршити пре него што их одобри надлежни првостепени суд. СвБр. 966.

|

Ђорђу Цуцкићу, среском званичнику — Гњилане:

У „Полицији“ за прошлу год., Бр. 21—22. (Поуке и оба„вештења, 1) објашњено је, да практиканти — званичници не могу бити општинске деловође без положеног испита.

4%