Policija

— 612 —

Ш

Суду општине бадовиначке :

По чл. 21. закона о накнади штете учињене злонамерном паљевином и т. д. оштећени има право на накналу штете од општине у чијем је атару дело извршено и у случају кад кривац, буде ослобођен од иследне власти или суда. Св Бр. 3146

М

Суду општине маскарске (срез темнићски) : Одлуком Генералне Дирекције Посредних Пореза, од 24, јануара 1934. г, Бр. 1122., објашњено је:

„Поред таксе из ТБр. 336. таксене тарифе, коју наплаћују у корист своје касе, општински судови дужни су наплатити и таксу из ТБр. 3. и 4. за рачун државе, кадгод по молби приватних издају уверења, на основу државвих књига, распореда и докумената, као што су уверења о порезу и т, сл. Ову таксу дужни су наплатити и онда кад се таква уверења, маи делимично, издају на. основу државних књига и докумената, т. ј када сву уверењу поред факата констатованих по личном сазнању износе и факти утврђени на основу државних књига и докумената. Исто тако при потврђивању уверења издатих ољ стране приватних лица, општински судови морају водити рачуна да се такса из ТБр. 3,и 4. правилно наплати, ако: она није одмах прописно наплаћена и налепљена у моМенту самог издавања исправе, како је законом прописано“.

Према објашњењу исте дирекције, од 18, јануара 1922 г, Бр. 1066, плаћању државне таксе не подлеже уверења која општинске власти издају на основу личног савнања, без позива на државна документа и књиге, већ се за њих наплаћује само такса у корист општинске касе (ТБр. 333 и 337). СБр. 1212;

У

Суду општине голубачке:

Према закону о данку 1864. г. — који је важио у времену кад је донет закон о уређењу свештеничког стања „пун грађански данак“ износио је шест талира, а под „Рлавницом“ се разумевао данак од три талира.

По новом динарском течају и чл. 127. зак, 0 непосредном порезу, под „главницом“ се разуме порез од 15 динара, а под „пуним грађанским данком“ порез преко 30 динара.