Policija

— 632 —

оваквог вандализма, непоштовања државне имовине у опште, а железничке на по се, не само да се наноси материјална, па слествено и новчана штета нашој држави, него се доводи у питање и живот путника, који путују возовима, јер се на тај начин не само пруга онеспособљава за саобраћај, него сем сигнали, од којих цео саобраћај и зависи, онеспособљавају за функционисање.

Ова Дирекција је од своје стране издавала, па и сада је · издала наређење својим надзорним органима, да обрате што већу пажњу на такве случајеве, али у исти мах потребна је и интервенција полицијских власти; ово нарочито с тога, што Дирекција нема буџетске могућности да поставља нарочите чуваре за сигнале на прузи и да хватају кривце, већ се то чини узгред и поред редовне службе. Чувар пруге има увек очи оборене к земљи, јер стално обилази пругу пред пролазак возова, па ако се од њега тражи и да диже очи горе и посматра телеграфске инсталације и сигнале, онда је више него извесно, да ће му једно од тог двога измаћи из вида. Исто тако није могуће захтевати од чувара, да у сваком тренутку буде свуда и на сваком месту.

Да би се у будуће спречили такви поступци од стране мештана или, у најнеповољнијем случају бар свели на минимум, Дерскцији је част молити Министарство Унутрашњих Дела, да оно од своје стране изволи издати потребна наређења својим подручним органима, као и да се саопшти преко општинских власти, а у местима кроз које пролазе железничке пруге, да ће се такви случајеви најстроже кажњавати затвором и накнадити учињена штета“.

Достављајући предње, Министарство Вам препоручује да с овим упознате своје подручне органе ради даљег законског поступка.

О упућивању завађених супруга парохима на мирење (од 8-УП 1924, год. УБр. 27068).

Министарство Вера — Православно Оделење — актом својим В Бр. 8138. од 27. јуна 1924 год. доставило је овом Министарству следеће:

Министарство Вера предузимало је више пута кораке код тог Министарства противу лабавог и немарљивог вршења дужности полицијских и општинслих власти у случајевима када