Policija

— 848 —

се све рушило и све пропадало — поверену му установу неокрњену. Ово дело, посматрано само ва себе, довољно је, да се име овог ретког човека забележи на првом месту у аналима најновије полицијске историје. Сем наведеног његово се име истиче у последње време и с тога, што је он духовни вођа интернационалног полиписког покрета и што ради на томе, да омогући сарадњу полиција из разних европских држава.

Бечка полициска дирекција представља ремек дело огранизације, Њен темељ сачињава чиновништво, које се састоји из вишег — тако званог конпептуалног чиновништва, и корпуса сигурносне страже. Ово две чиновничке категорије, и по својој наобразби и по додељеним им задацима, много се разликују, али ипак представљају једну целину.

Концептуални чиновник почиње своју каријеру као конциписта. Најпре ради као помоћно особље у једном од 22 комесаријата, на колико их је Беч подељен. На овом месту изучава полициску службу из основа. Даље његово напредовање у служби води га кроз све положаје ове развијене организације и његов се видокруг и искуство све више проширују. Веће положаје у овој служби заузима после одслужења законом предвиђеног броја година. Сва важнија места, па и код униформиране сигурносне страже, заузимају концептуални чиновници. То је једна мера, која — и ако би јој се могло приговорити — има ту добру страну, да осигурава јединство. у служби и омогућава редован заједнички рад свих делова овог великог механизма. Свуде где се појављује ковцеп туални чиновник као претпостављени стурносној стражи носи униформу.

Бечки систем, који на овај начин истиче правнички елеменат, стоји у супротности са демократијом енглеском, па и са. немачким системом. Код првога је правило да обичан поликајац долази до већих положаја, а код другога се полициском ефициру омогућава шире поље рада. |

У Бечу се опћенито верује — без смањивања заслуга врховног шефа — да се само има захвалити овим систему, што талас револуције није срушио ову темељну Полициску кулу. ·

он