Policija

— 849 —

Корпус сигурносне страже, око 5.200 људи (предвиђено је 7800 људи) врло је моћно оруђе у рукама власти за одржање безбедности и реда.

Унапређење се завршава са звањем инспектора кварта (одговара звању полициског мајора у Немачкој.) То вреди и ва раније официре. Они ступају у службу као обични полицајци — исто као људи из народа — и напредују према својим способностима. Ја сам, н.р., међу најмлађим одредом полициских регрута видео једног бив. активног капетана, кога су поучавали, са осталима, у основном полициском внању.

Нарочита се пажња полаже на то, да регрути физички одговарају полициској служби, да су поверљиви и да се темељно школују. Пробна служба траје две године. Полициски корпус је врло добар, јер су плате довољне и пензија осигирана.

За ове две године пробног служења полициски регрути казернирани су у полициској школи. Пробна служба, односно школовање, подељено је на периоде. Први период, т. зв. привремени курс, траје 4 месеца; главни курс траје 12 месеци, а практични — спољна служба — 4 месеца. После тога долази завршни курс, који траје 4 месеца На крају се полаже свестрани испит.

Полициско људство у школи — око 800 људи (овде се изузима најмлађи одред, који још није униформисан) — сачињава главну резерву полициског корпуса. Она се употребљује код свих важнијих случајева (немири, побуне и т. д.) када је нотребно појачање полиције.

Школски програм је врло опширан и овде га је немогуће целога обухватити. Полициска школа је несумњиво нешто најлепше у бечкој полицији. Научна метода „е савршена, тако да се човек мора дивити оној стручности, темељности и повнавању ствари, коју опажа код ученика ове школе, кад присуствује појединим предавањима. У научне сврхе служи врло богати полициски музеј — који не треба мешати са криминалним музејом — и који је смештен у једној великој сали. Даље ту налазимо кинематограф који се употребљава ва обуку; салу за обучавање у хигијени и затим салу са гомбање мачевање, спорт и т. д. Овде треба споменути да се у овим, школама питомци обучавају у разним занатима, тако, да уту сврху има неколико одлично снабдевених радионица.

„Полиција“ 4