Policija

— 463 —

чл. 1 и 21 закона о накнади штете, или по поравнењу учињеном у смислу чл. 19. истог зак. које такође има силу извршне пресуде. И у једном и у другом случају она се јавља у улози дужника са одређеном сумом плаћања и роком у коме се ова мора платити по чл. 20. истог зак.

Како ове осуде могу доћи и у оно доба године када је буџет већ готов и одобрен, којим сума оштете није предвиђена, а на нов се буџет не може чекати због рока који је остављен за извршење ових осуда, то се оне имају извршити на начин предвиђен чл. 22 помен. закона, т. |. наплатом од грађана општине по разрезу који врши општински суд са одбором.

Овако је до сада увек рађено, па се и у будуће мора радити, док се друкчије не нареди.

Св. Бр. 1412.

ХШ Суду општине прналијске (срез валандовски): Приликом набавке канцеларијског материјала и намештаја општине су дужне наплаћивати само 19/, обршни порез, али не и 1%, за набављачке задруге Последњи се наплаћује само

за набавке државних власти. Св. Бр. 775.

ХМ

Суду општине Кулске:

1. Искази сведока (сведоџбе) као доказно средство у грађанским споровима предвиђени суу5 186, т. Ц грађанск. суд. пост, а њихова указна вредност цени се по;8. 213, истог закона.

2. За образовање избраних судова за суђење о штети преко 200 дин. у смислу чл. 25. зак, о чувању пољског имања, надлежне су државне полицијске власти (5 434 грађ. суд. пост.).

3. У закону о чувању пољског имања није ништа речено како се има поступити у случајевима, кад оштећени неће да дође да бира процениоце у смислу чл. 23. овог зак,, те се с тога, у недостатку специјалних одредаба, имају применити опште законске одредбе, а на име 85 248 грађ. суд. поступка