Policija

| | |

= 750 —

одговорности и у овом случају, као годи у предходном, јер између њих нема апсолутно никакве разлике у погледу захтева, који се траже по овој теорији. У оба случаја маћеха је послала пасторка у исту шуму и оба му пута желела погибију; у оба случаја у време слања није било у шуми ни грома ни разбојника, јер су и разбојници наишли кров шуму и гром ударио у њу тек пошто је пасторак тамо био дошао; и најзад гром би ударио у шуму и разбојници би прошли кроз њу, и кад пасторак у опште тамо не би ни био. Према свему томе маћеха не би одговарала за погибију свога пасторка ни у овом другом случају. Међутим ми смо сложни са тим да се мтћеха ослободи сваке одговорности у првом случају, јер се дело догодило пуким случајем, а случај шкоди кога погоди, али нисмо и не можемо бити сложни са тим да се маћеха ослободи одговорности иу овом другом случају, јер то не би значило ни више ни мање но јатаковити злочинцима.

Но можда ће се рећи да је наведени пример изузетак, а изузеци не чине правило, већ га потврђују. Алн није тако. У практичном животу има много случаја у којима би и најсигурнији злочинци избегли заслужену кавну. само ако би се доследно извело учење ове теорије, Узмимо опет маћехин случај. Пасторак је отишао у шуму, сусрео се с разбојницима, али им је побегао. Несрећним случајем за време бежања избије око и због тога оптужи суду маћеху. Али суд на основу ове теорије и са горе изнесеннх разлога ослободи маћеху.

Приликом саопштења пресуде маћеха весело узвикне: „живео суд“, а пасторак: „доле суд! доле разбојнички јатаци“! Оваква одлука суда још више појача пасторкову мржњу према маћехи, и он се реши да је сам кавни тиме што ће јој избити оба ока. У ту сврху украде пз оближњег каменог мајдана извесну количину барута, замота га у парче старих новина и са осталим изгужваним хартијама метне га у пећ од собе своје маћехе у жељи да, кад ова подложи ватру, барут експло: лира и истера јој очи. Али пре но што ће маћеха подложити пећ, дође служавка и извуче из пећи сву хартију, а са њом и барут, и однесе је У перионицу да потпали ватру, јер се спремила да пере рубље, па је желела да припреми пећ тачо, како би сутра упалила жигицу и ватра би била готова. Сутра дан маћеха порани да помогне служавци и да види да не на-