Policija

— 763 —

До којих грандиовних сразмера иде њихово настојавање" за бољу сигурност и ред по јавним улицама, најбоље ће се видети из ових неколико података, које смо имали прилике“ да прочитамо на полицијској изложби приређеној за време конгреса или чути из уста њихових шефова диригената.

Чиновници саобраћајне полиције приредили су у току прошле године низ предавања по школама, на којима је учествовало 596.219 ученика. У току целе 1924. год. приређено. је таквих јавних предавања 937.

У разним гаражама одржали су 1505 зборова посећениХ. од 36.852 шофера и кочијаша.

Органи саобраћајци на улици скренули су пажњу лицима, на броју 99.407 због непажљивог држања приликом прелаза улица; 16058 дечака били су строго прекорени од полисме,_ на што су се качила позади кола; 3.600 дечака такође јер су се вовали прикачени туђим колима, када су били на бициклету.

Саобраћајно одељење је расподелило свакога месеца по. 20.000 комада плаката по гаражама, у којима су биле исписане тачне инструкције за шофере и кочијаше,

Оно је у договору са наставницима по основним и другим. нижим школама утврдило програм васпитања деце у погледу главних основа на којима почива сигурвост и ред уличнога саобраћаја. У томе циљу деца су дужна да цртају плакате“ издате од саобраћајног одељења у којима су престављени сви могући несрећни случајеви и опасности које прете на улицама због непажљивог држања. Дужна су да пишу и писмене задатке о овој теми. У програм рада у овоме правцу иде и драматизирање свих могућих случајева на улици; комади који се: изводе по школама; певање и декламовање специјалних песама о уличној сигурности, и држање говора од стране ученика на. ђачким зборовима по школама. Ученицима се по том још дају поуке, да се не смеју играти на калдрми, друмовима, да је забрањен прелаз с једне улице на другу осим тачно одређених места за прелаз, да вовзање кришом и прикачивање позади кола није културни спорт и дау свакој школи треба организовати комитет јавне сигурности, који треба да одржава јавне зборове на којима се дискутују начини, како ла се избегну несрећни случајеви.