Policija

– |. ИЦ

|| Суду општине миросаљачке:

У Полицијској Уредби — поступку за извиђање и пресуђење иступних дела из Ш части казненог законика предвиђено је само да се одлуке власти по овим делима могу доносити у облику пресуде или решења (95 15 и 16), али нигде није речено у коме ће случају ове одлуке имати облик пресуде а у коме опет облик решења. У недостатку ових законских прописа, у пракси се примењују одредбе општег кривичног поступка (55 241, 242, 250).

Одлуком Касац. Суда од 5 јуна :909 год. Бр. 6619, објашњено је;

„Кад суд нађе, да је дело за које се неко оптужује застарело, према 85 250 под а кривич. суд. пост. онда, према наведеном законском пропису, треба оптуженог решењем да пусти испод суђења, а не да га пресудом ослободи казне као невина“,

Св. Бр. 2807.

Ш. Суду општине осладићске:

По 8 325. а кривич. суд. пост., кривични трошкови могу се наплаћивати из имања очевог само у случајевима ако је син живео у заједници са оцем, и ако су дела учињена из користољубља. Пошто осуђени није живео у заједници са оцем, већ је био државни чиновник, то се досуђени трошкови не могу наплатити из имања очевог.

Св. Бр. 2942. У. Миловану Р. Дугалићу, деловођи општине Зебра (срез дежевски):

1. По чл. 94. тач. 3. зак. о општинама, општински судови дужни су извршивати сва законита наређења претпостављених власти, а у ова несумњиво спадају и наређења о вршењу пописа дужникове имовине у циљу извршења судских одлука, јер је ово вршење стављено у дужност општинским властима ставом првим 5 466. грађан. суд. пост.

Према одељку другом овог законског прописа, сама полицијска власт дужна је овај попис вршити у случајевима кад се дужникова имовина налази у њеном седишту.

2. За друго питање видети одговор под Ш.