Policija

= 782 њима основане наредбе државних власти. а по чл. 158, овог истог зак. кажњавају се опоменом или новчаном казном од 10-100. дин. председчик, кметови и деловођа ако не би у остављеном року извршили какву наредбу државне власти коју су били дужни извршити, или ако покажу немарност и неуредност у извршењу ових наредаба.

У ове наредбе према објашњењу Ген, Дир. Неп. Пореза, спадају и наређења финансијских власти општинским судовима, да за наступајућу годину врше препис прошлогодишњег разреза пореза, јер ово није вршење новог разреза, него просто преписивање већ постојећег разреза пореза, које ипак контролише пореска власт.

Према овоме, суд је дужан извршити наређење финансијске управе, а ако општински деловођа одриче своју сураању у овом извршењу, има се с њим поступити по чл. 109, тач. 7 или чл. 113, истог законз. | |

Право на државну помоћ по закону имају само деловође по сеоским општинама. те је с тога финансијска управа не може издавати деловођи тога суда, чија општина спада у ред варошких (чл. 4. зак. о општ.).

Св. Бр. 3227,

ХМ. Суду општине вар. Истока:

У „Полицији“ за ову год. Бр. 7—8 (Поуке и обавештења, Х) објављен је распис Мин. Ун. Дела, којим је објашњено да бив. чивчије нису још задобиле потпуну својину на пређашњим чивчијским имањима, и да их с тога не могу отуђивати па, следствено ни тапије од њих добити.

Ово се види и из Правилника Мин. Правде о убаштињену на непокрешним добрима у јужној Србији, прибављеним У времену од 1. јануара 1912 до 1. априла 1925 г. (од 8. јула ове год. Бр. 49660), који не допушта судовима да потврђују тапије од имања чивчијских и под аграрном реформом (чл. 11 и 12).

Изузетак од овога учињен је за имања бив. чивчија, који намеравају да се иселе из наше земље, поводом којих је чл. 37. закона о буџетским дванаестинама за месеце август-новембар 1925 год. прописано:

„Бившим чивчијама у новим крајевима Србије и Црне Горе, који су истима присаједињени после ратова 1912—1913