Policija

— 783 —

год. а који желе да се иселе из наше државе, изузетно од претходннх одредаба за припрему аграрне реформе од 25. фебруара 1919 г дозвољава се да могу имања, која држе по чивчијском праву, продати и тапије на купца код судова пренети. Ови пролавци биће дужни поднети суду приликом преноса тапије уверење полицијске власти, да су се истима пријавили за коначно исељавање и добили одобрење.

Уз потврду преноса тапија код таквих имања судови ће назначити, да купци иста примају са обвезама својих правопреноситеља, које на ове имају пасти доношењем закона о ликвидацији аграрних односа у тим крајевима“.

Св. Бр. 4719.

ХМ. Марку В. Божиновићу, писару среза грочанског.

По 85 27. зак. о стецишном постучку „од оног часа када је суд решио ља се стециште отвори, презадуженоме одузима се управљање добара нити интабулацији или прибележју дуга на добра његова као ни залози ни забрани ни обустави места бити може“. Према овоме доношњу решења о забрани, која би била тражена после доношења решења о ошварању стецишта, нема места. Али по 5 381. грађан. суд. пост. „право залоге на имање.. има поверилац, ако парницу добије, од онога дана кога је захтевао обезбеђење“. Ако је поверилац. тражио забрану на пр. 1. децембра, а суд, доносећи решење о тој траженој забрани пропусти да пише полицијској власти да забрану изврши и отвори стечај над дужниковом имовином 2. децембра, онда је поверилац донесеним решењем о забрани стекао право на обезбеђење и полицијска је власт дужна да забрану изврши. Међутим ако суд није пре решења о стечају решио да се забрана одобри, онда после донесеног решења о отварању стечаја не може решавати да се забрана одобри, јер то не допушта 85 24. стецишног поступка. Није, дакле, меродавно кад је полицијска власт извршила попис за стечај него када је суд донео решење о забрани. Ако је решење о забрани донесено пре решења о отварању стечаја, онда се попис по забрани има извршити, и ако је попис за стечај већ био игвршен. Чак и у случају ако је суд примио једног дана акт тражења забране, па по томе није донео решење зато што је акт био затурен, а потом донесе решење