Policija

=— 784 —

0 отварању стечаја, има суд да донесе решење о одобрењу забране само ако из тражења забране или из других околности није стекао уверење да је дужник презадужен (тач. 2. 8 3. стец. пост.), ХМЕ, Драгољубу Богићевићу, писару општине завлачке (срез рађевски):

По чл. 54. Правила од општинским поштама, за расправу спорова о накнади штете, причињене од органа општинске поште у вршењу службене дужности, надлежна је Обласна Дирекција Пошта и Телеграфа, против чије одлуке има места жалби Мин. Пошта и Телеграфа.

ХУП. Суду општине кончанске:

Као што је објашњено у „Полицији“ за ову год. Бр. 1—2 (Поуке и обавештења, Х1Х) жандармеријске станице немају, по закону, право на огрев и осветлење од општина, у чијим се реонима налазе. За то што су у њиховим реонима осигуравале ред и мир, општине су имале моралну дужност да их у овоме помогну у почетку њиховог организовања, али је ова потреба сада престала.

Св. Бр. 1596.

ХУШ. Рад. Л. Ћирићу, председнику општине суводолске:

1. Све кривице по закону о чувању пољског имања извиђају се и суде независно од питања о накнади штете, јер се штета досуђује само на тужбу оштећених — чл, 24, поменутог закона. Према овоме, питање о накнади штете никад се не расправља истом пресудом, којом се расправља питање о кривици, изузев случајева крађа, које се извиђају и суде по полицијској уредби и казненом законику. |

Величину штете утврђују вештаци, у смислу чл. 23, зак, о чувању пољског имања. Само по изузетку, т. |. кад је општина састављена из више села, и кад је штета мањег обима, њену величину може утврдити сеоски кмет са два одборника или грађанина, али је њихова процена меродавна само ва случајеве кад причињена штета није већа од 20 динара. У свима другим случајевима штета се процењује средством вештака у смислу чл. 23, |