Policija

= 884 —

за све импулзивне обсесије, које почимају са фобијом те иду све до извршења злочина.

Ваља дакле избјегавати сугестију неваљалства и злочина, која је данас на широко организована.

Порнографија ствара такођер обсесију младежи и погибељ да је посвема поквари бацајући је непрестано у блато. Мико. то може да се младости за вазда уништи здравље.

Велик успјех је получен у септембру године 1923., када, се је у Женеви састала међународна конференција за забрану продаје и циркулације обсцених публикација. 35 држава је било заступљено. Конференција се сложила у томе, да ће се предувети све мере, да се казни производња, држање, уважање, изважање те превађање рукописа, цртежа, гравира, слика, тискописа, огласа, амблема, фстографија, филмова и. других обсцених ствари у сврху, да се продају, раздијеле или јавно излажу.

На жалост се делегати вису могли сложити у дефиницији обсцености, пак се и данас унаточ закључку ове конференције продају и излажу нацрти, огласи, слике ит. Дд, које вређају ћудоредност, подстрекавају на наваљалост или на корупцију младост, једном ријечи, који су погибељни за морал младежи, али се по схваћању извесних законодавства не могу да супсумирају под појам обсцености.

И филм може да буде погибељан агенат деморализације, болешљивог узбуђења осетљивости, праве друштвене интоксикације. У Француској се године 1919, тражило у том питању мишљење државних одветника и ректора универзитета. Сви су сложно изјавили, да управо злобно делује полазак детек-

тивских, криминалних и неморалних киноматографских пре· става. Државни одветници, напосе из Бесансона, Дижона, Гренобла, Рена, Тулузе известише, да су се у њиховом подручју створиле чете младих људи од 14 до 18 година које тероризирају пролазнике и проваљују у складишта, покривши лице крабуљом, како су по властитом признању научили у кину.

Државни одветник у Тулузи пише, да се је особито у Албиу показао јасно погубан уплив кина на криминалитет младежи. Петнаест младића сложе се у Албиу у чету, те се врозваше „црна кравата“. Некоји беху одјевени у монашке: